ASBÜ Bölge Çalışmaları Enstitüsü Seminer Serisinin 2022-2023 eğitim-öğretim yılı açılış etkinliği kapsamında, üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Ender Aslan editörlüğünde Türkiye İdari Araştırmalar Vakfı (TİAV) tarafından yayımlanan "Afganistan: Devlet ve Toplum" kitabının tanıtım semineri 14 Ekim Cuma günü Üniversitemiz Güvercinlik Salonu'nda gerçekleştirildi.
Programda, kitabın editörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Onur Ender Aslan'ın kitabı tanıtmasının ardından, kitaba bölüm yazarı olarak katkıda bulunan Prof. Dr. Aslı Akay, Prof. Dr. Şebnem Akçapar, Doç. Dr. Selim Çapar, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Tekir, Arş. Gör. Dilek Çakır Özbey, Arş. Gör. Batuhan Parmaksız, Arş. Gör. Didem İşçi Kuru ve Arş. Gör. Didem Özbay yazdıkları bölümlerle ilgili sunumlarını yaptılar. İki oturum halinde gerçekleştirilen seminer ve kitap tanıtımı kapsamında dinleyiciler Türkiye İdari Araştırmalar Vakfı tarafından açılan standı ziyaret ederek "Afganistan: Devlet ve Toplum" kitabını inceleme fırsatı da buldular.
Açılış konuşmasında kitabı tanıtan Prof. Dr. Onur Ender Aslan, “Ab Initio: Afganistan Coğrafyasının Ontolojisi” başlıklı sunumuyla kitabın metodolojik yeniliklerinden bahsetti. Ayrıca Afganistan'ın coğrafi yapısının ülkenin siyasal ve toplumsal yapısı üzerindeki belirleyici etkisine vurgu yaptı. Kitabın içeriğiyle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Aslan, bir derleme kitap olmanın ötesinde kapsamlı ve bütünlüklü yapısıyla kitabın hem dünya hem Türkiye literatürüne önemli bir katkı olduğunu ifade etti.
Seminerin ikinci sunumu, Arş. Gör. Dilek Çakır Özbey tarafından “Toplumsal ve Demografik Yapı" başlıklı sunumla yapıldı. Arş. Gör. Özbey sunumunda Afganistan'ın aile yapısı, eğitim durumu, çalışma hayatı ve bu alanlarla ilgili sorunlara ve bu sorunların Afganistan toplumuna olan etkisine değindi.
Seminerin üçüncü sunumunda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Dr. Öğr Üyesi Gökhan Tekir “Ekonomik Yapı" Afganistan'ın ekonomik yapısını anlattı. Dr. Tekir, ekonomik üretimin düşük olmasının ve merkezi devletin zayıflığının yarattığı sonuçlara ve tarihsel sürekliliklere dikkat çekti. Bu sorunların ülke siyasetine ve toplumsal yapısına olan derin etkilerini vurguladı.
Seminerin dördüncü sunumunda, Doç. Dr. Selim Çapar, "Anayasal Düzen ve Merkezi Devlet" başlıklı sunumunda Afganistan'ın anayasal gelişimini ve bu çerçevede merkezi devlet örgütlenmesini anlattı. Merkezi devlet kurumlarının yanı sıra Afganistan devlet yapısını yasama, yürütme ve yargı çerçevesinde analiz eden Doç. Dr. Çapar ülkenin anayasal tecrübesinin iç siyasal ve uluslararası gelişmelerle olan yakın ilişkisine değindi.
Seminerin ikinci oturumunda ilk olarak Arş. Gör. Dilek İşçi Kuru “Bürokrasi ve Kamu Personel Rejimi” başlığıyla Afganistan'da bürokratik yapı üzerine yaptığı sunumunda, tarihsel bir perspektiften bürokrasinin ortaya çıkışını ve dönüşümünü anlattı. 2000 yılı sonrası bürokraside yaşanan güncel gelişmeleri ise Prof. Dr. Onur Ender Aslan aktardı. Kamu personel yapısında yaşanan değişimleri, cinsiyet, eğitim ve etnisite çerçevesinde inceleyen Prof. Dr. Aslan, yaşanan dönüşümlerle ilgili tespitler yaptı.
Seminerin ikinci oturumunun ikinci sunumunda ise Prof. Dr. Aslı Akay “Afganistan: Yerel Yönetimler ve Kentleşme” başlığı altında Afganistan'ın kentsel ve kırsal yapısını anlattı. Ülkenin yerel yönetim örgütlenmesi üzerine yoğunlaşan Prof. Dr. Akay, kent, kır yaşamı ve ülkenin nüfus yapısı ile bilgiler verdi. Aynı başlık kapsamında Arş. Gör. Didem Özay da belediye hizmetlerinin nasıl sağlandığını aktardı.
Ardından Prof. Dr. Şebnem Akçapar “Afganistan'dan Göç Hareketleri" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Göç çerçevesinde Afganistan ile ilgili yaygın kabul gören önyargılara vurgu yapan Prof. Dr. Akçapar, bu önyargıların düzeltilmesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca Afganistan’dan ve Afganistan’a olan göçlerin tarihsel sürekliliklerine ve kırılmalarına göç teorileri perspektifinden dikkat çekti. Son olarak Türkiye özelinde Afganistan kaynaklı göçlere yönelik yaptıkları saha çalışmasını dinleyicilerin dikkatine sundu.
Seminerin sekizinci ve son sunumunda Arş. Gör. Batuhan Parmaksız, “Türkiye’de Afganistan Bibliyografyası (1920-2021): Açıklama ve Analiz” başlığı altında Türkiye’de bir ilk olan Afganistan çalışmaları bibliyografyası çalışmasını tanıttı. Arş. Gör. Parmaksız, bibliyografya çalışmalarının önemine dikkat çekerek Türkiye’de Afganistan çalışmalarını belirleyen çeşitli tarihsel kırılma noktalarını vurguladı.
“Afganistan: Devlet ve Toplum” adlı kitabın tanıtım etkinliği, kitaba katkı sağlayanlara teşekkürlerin iletilmesi ile sona erdi.
By using asbu.edu.tr, you are consenting to the use of cookies.