Skip to main content

 

Türkiye Yazarlar Birliği, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ve Üniversitemiz iş birliğiyle “Yunus Emre ve Türkçe Yılı Münasebetiyle Türkçe Şûrası”nın açılış programı 26 Kasım’da ASBÜ Sümerbank Konferans Salonunda yapıldı. Oturumlar öncesi Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kutalmış Yalçın ve Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan açış konuşmalarını yaptı.

Şûra açış konuşmaları sonrası programın "Dil Felsefesi-Felsefe Dili" konulu ilk oturumu Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan başkanlığında başladı. Rektör Arıcan Türkçe felsefeyi geliştirmek için düşünen, yeni imkânlar arayan, bu imkânları kullanan ve geliştiren, diğer toplumların felsefelerine hâkim, muhakeme yeteneği olan yaratıcı zihinlere ve çabaya ihtiyacımız olduğundan bahsetti. Rektör Arıcan sonrası oturumun ilk konuşmacısı Doç. Dr. Enes Kala "Kültürü bilgiyle, bilgiyi dille inşa etmek" başlıklı konuşmasında dilin tarih içerisinde kökleşme ve yetkinleşmesinin, süreklilik ve mekânda yaygınlıkla mümkün olduğunu belirtip bir dilin halk tarafından kullanılması ve gelecek halklar tarafından kullanılıyor olma ihtimalinin mekandaki yaygınlığa işaret ettiğini söyledi.

Oturumun ikinci konuşmacısı Necmeddin Evci "Dilin ontolojik bağlamı ve bağlantıları" başlıklı konuşmasını sundu. Konuşmasında dil ve düşünce ile varoluşumuz arasındaki bağlantının insanlığın bilinen en eski dönemlerinden beri önemli bir araştırma konusu olduğunu vurgulayıp "Dil olmadan düşünceye ulaşmak mümkün olmaz. Dil düşüncenin yuvasıdır" dedi. Necmeddin Evci sonrası söz alan Prof. Dr. Ali Utku "Felsefe dili olarak Türkçe: Tarihsel bir sorunlaştırma" başlıklı konuşmasında felsefenin eklektik olduğundan ve bu eklektik ortamın dilin kendi yolunu bulmasına fayda sağlayacağını düşündüğünden bahsetti. Ayrıca felsefe dilinin gelişiminin aslında felsefemizin gelişimiyle alakalı olduğunu söyledi.

İlk Oturumunun son konuşmacısı olan Prof. Dr. Recep Alpyağıl "1942'de neler oldu?" yahut "Felsefe ve Gramer Terimleri" adlı eserin gramatolojisi isimli konuşmasını yaptı. Oturum Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan tarafından oturum konuşmacılarına yapılan katılım belgesi takdimiyle ilk oturum sonlandı.

Toplam 14 oturumdan oluşan Şuranın ilk gününde “Dil Felsefesi-Felsefe Dili”, ”Konuşma Dili”, “Dil ve Devlet, Devlet Dili, Resmi Dil”, “Edebiyat Dili”, “Anadolu Mektebi”, “Türk Dünyasında Ortak Türkçe” temalı toplam 6 oturum yapıldı.

İkinci gün ise “Dil Bilgisi”, “Eğitim- Öğretim Dili”, Akademik Dil-Akademinin Dili-İlim Dili”, “Din-İlahiyat Dili”, “Tıp Dili”, “Batı Kaynaklı Kelimeler ve Tercüme Dili”, “Hukuk Dili-Kanunların Dili”, “Haberleşme-Medya Dili” temalı oturumların yapılması ardından sonlanacak olan programın tüm oturumları ASBÜ YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacaktır.

 

Tarih
26/11/2021, Friday , 08:30:00
Başlık

Yunus Emre ve Türkçe Yılı Münasebetiyle Türkçe Şûrası Açılış Programı ve İlk Gün Oturumları Yapıldı

We use mandatory cookies to ensure you get the most out of our services.

By using asbu.edu.tr, you are consenting to the use of cookies.