Skip to main content

ASBÜ Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBÜ DİLMER) bünyesinde çevrim içi Babilce kursu düzenlenecektir. Türkiye'de alanında ilklerden biri olan kurs programı, ASBÜ Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Selim Ferruh Adalı tarafından yürütülecektir.

Babilce hakkında: Kil üzerine resim yazısı, MÖ 3200 civarlarında Eski Mezopotamya’da icat edilmiştir. Bu yazı sistemini kullanan katipler yüzyıllar boyunca resimleri daha soyut hale getirerek dillerini ifade etmek için farklı dönemlerde çivi yazı türlerini kullanmışlardır. İlk yazı, Sümerce dili için kullanılmıştı. MÖ 24. yüzyılda Sümer kentleri, kendine Agade adlı başkent kuran ve Sami dil ailesine – daha özgün olarak Doğu Sami dil ailesine – üye Akkadcayı kullanan Sargon hanedanının egemenliğine girmiştir. Doğu Sami dilleri arasında Akkadca, Babilce ve Assurca bulunmaktadır. Batı Sami dilleri arasında Arapça, Aramice ve İbranice bulunmaktadır.

Babilliler, dillerine “Akkad lisanı” veya “Babilce” olarak adlandırırlardı, yani dile hem Akkadca hem de Babilce denilmektedir. Modern anlamda bütün dile Akkadca denilebilir ancak ders kitapları Eski Babilce dil bilgisi ile başlar çünkü Sargon dönemi Akkadca aslında biraz farklıdır ve daha ileri kurlarda ancak öğrenilebilir, daha eski olduğu için çivi yazısının daha eski bir resim yazı haline dayanmaktadır.

Günümüzde tüm dünyadaki müzelerde ve kazılarda gündelik iktisadi metinlerden felsefi ve tarihi metinlere kadar filologların çalışmasını bekleyen bazı tahminlere göre çeyrek milyon metin vardır. Babilce bir temel ile Akkadcanın diğer lehçelerini de çalışmak mümkündür.

ASBÜ DİLMER bünyesinde yürütülecek olan Babilce kursu, Eski Mezopotamya tarihi metinlerini okuyacak donanımı sağlamayı amaçlamaktadır. Eski Mezopotamya konusunda uzmanlaşmak isteyen ve akademik donanım isteyen bireyler Babilce çalışabilir. Çalışma dil bilgisi ve eski yazıyı birebir okumayı birleştirdiği için öğrenenlerine uluslararası akademik formasyon açısından bir kazanım ve ayrıca eski bir uygarlığın yazılarını birebir okuyabilme imkânı sunmaktadır. 

İşlenecek konular:

Akkadca öğretimi hem dil bilgisi açısından hem de kelime haznesi ile çivi yazısı formları açısından Eski Babilce formlardan başlar.

Ders kaynakları: Richard Caplice. 1980. Introduction to Akkadian, Rome; John Huehnergard. 2011. A Grammar of Akkadian, Winona Lake, Indiana

Kurs içeriği, Babilce veya Akkadca dil bilgisi ve çivi yazısını geliştirmeye yöneliktir. Babilce kursunun ilk kuru dil bilgisi ve temel kelime ile çivi yazısı işareti haznesi odaklıdır.

Birinci kur ders içerikleri:

Hafta 1: İsmin halleri; ezberlenecek çivi yazısı işaretleri ve kelimeler

Hafta 2: İsim tamlamaları; ezberlenecek çivi yazısı işaretleri ve kelimeler

Hafta 4-7: Fiil çekimleri; ezberlenecek çivi yazısı işaretleri, kelimeler ve kökler

Hafta 8: Müstakil şahıs zamirleri, ezberlenecek çivi yazısı işaretleri, kelimeler ve kökler

Hafta 9-11: Zayıf fiiller ve türleri, ezberlenecek çivi yazısı işaretleri, kelimeler ve kökler

Hafta 12-14: ilk kısa okumalar (Hammurabi kanunlarından seçmeler)

Detaylı bilgi için: dilmer.asbu.edu.tr 

Tarih
25/05/2023, Thursday , 09:30:33
TR - Türkçe
Image

We use mandatory cookies to ensure you get the most out of our services.

By using asbu.edu.tr, you are consenting to the use of cookies.