تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Üniversitemiz Yabancı Diller Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, organize ettiği etkinliklere bir yenisini daha ekledi. İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında uzmanlaşmış akademisyenlerle, aynı alanda uzmanlaşmak isteyen öğrencileri bir tartışma ortamında buluşturmayı hedefleyen “ASBÜ-İDE Kolokyumları”nın ilki 12.04.2019 tarihinde ASBÜ Güvercinlik Salonu’nda saat 13.30’da gerçekleşti. Bu ilk kolokyumun konusu Gotik Edebiyat’tı.

Gotik edebiyatın doğuşu, dayandığı temeller, gotik edebiyat türünün özellikleri, gotik edebiyatın gelişimi, çeşitlenmesi, farklı medya mecralarında temsilleri ve gotik edebiyat ürünleri gibi konuların ele alındığı toplantı iki bölüm hâlinde ve iki dilli olarak tasarlanmıştı. İki akademisyen ve iki öğrencinin konuşmacı olduğu kolokyumda akademisyenler İngilizce, öğrenciler Türkçe sunum yaptılar. Toplantının ilk konuşması Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Dr. Ceylan Köşker’e aitti. Gotik edebiyatın ortaya çıkışını, nedenlerini, 18.yy’da verilen ilk gotik edebiyat ürünlerini ele alan bu kapsayıcı konuşma dinleyicilerin konuya ilişkin katkılarıyla derinleşti.

Toplantının ikinci konuşması, ASBÜ Edebiyat Topluluğu kurucularından, İngiliz Dili ve Edebiyatı 2. Sınıf öğrencisi Bengisu Yergök tarafından yapıldı. Bu konuşmada dedektif hikâyelerinin yaratıcısı, gotik edebiyatın babası olarak da anılan Amerika Edebiyatı yazarı Edgar Allan Poe’nun hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında genel olarak bilgi verildi, Poe’nun eserlerinin sinema uyarlamalarına ve Türkçe çevirilerine değinildi.

İkinci bölümün ilk konuşmasını ODTÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden Dr. Başak Ağın yaptı. Son yüzyılın yeni yaklaşımlarından “posthumanism” hakkında çalışmalar yapmış olan Ağın, “posthuman” ve “posthumanism” kavramlarını irdeleyerek başladığı konuşmasında söz konusu kavramların ortaya çıkışı, edebiyat ve felsefedeki yansımaları üzerinde durdu. Bu bölümün son konuşması ASBÜ Edebiyat Topluluğu kurucularından, İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerinden Mert Can Fırat tarafından yapıldı. Dracula karakterinin sinema ve anime dünyasındaki iyi ve kötü temsilleri üzerinde durulan konuşmada Marvel çizgi romanlarına ve Dracula’nın Türk sinemasındaki adaptasyonuna da değinildi.

Ankara’nın çeşitli üniversitelerinden akademisyen ve öğrencilerin konuk olarak katıldığı toplantı, dinleyicilerin soruları, konuya çeşitli açılardan yaklaşımları ve sundukları katkılarla zenginleşti.

Tarih
12/04/2019, الجمعة , 13:30:00
Başlık

ASBÜ’de Gotik Edebiyat Kolokyumu Yapıldı

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için sadece zorunlu çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.