Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Türkiye Dinler Tarihi Derneği, Milel ve Nihal Derneği ortaklığında düzenlenen ve önümüzdeki yıllarda da devamının yapılması planlanan Dinler Tarihi Lisansüstü Sempozyumu’nun açılışı ve ilk gün oturumları sona erdi. Programın ASBÜ Rektörlük Binası Güvercinlik Salonu ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonu’nda düzenlenen ilk gün oturumları, ASBÜ YouTube kanalından da canlı olarak yayınlandı. Bu yıl ilki düzenlenen ve dinler tarihi alanında çalışan araştırmacıları bir araya getirmeyi hedefleyen sempozyumda, dinler tarihi alanında çalışan lisansüstü öğrenciler farklı temalar çerçevesinde düzenlenen beş oturumla dinler tarihi alanındaki araştırmalarını aktardılar.
Programın açılış ve selamlama konuşmaları ASBÜ Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Kurt, ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından yapıldı. Rektör Arıcan konuşmasında, günümüzde dine ilişkin disiplinlerarası çalışmalara duyulan ihtiyacın fazlaca hissedildiğini belirterek, alanda çalışan genç araştırmacıları bir araya getirerek bilgi ve tecrübe paylaşımını olanaklı kılan sempozyumun önemini vurguladı.
Sempozyum, açılış ve selamlama konuşmaları sonrasında Prof. Dr. Ali Osman Kurt’un oturum başkanlığında yürütülen açılış paneliyle devam etti. Açılış panelinde Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Baki Adam, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fuat Aydın, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Erdem ve Prof. Dr. Durmuş Arık konuşmacı olarak yer aldı. Açılış oturumu sonrasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in oturum başkanlığında yürütülen “Genel Dinler Tarihi” temalı ilk oturumda Abdurrahim Karabulut, Büşra Arslantaş, Fatmanur Erkan, Ümmü Gülsüm Kirenci ve Miyase Yenginar bildiri sunumlarını yaptılar. Sempozyumun Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yasin Meral’in oturum başkanlığında yürütülen “Yahudilik: Tarih ve Teoloji” başlıklı ikinci oturumunda Hümeyra Bakan, Umut Dinç, Hümeyra Çakar, Ömer Faruk Gündüz ve Mahmur Sağır bildirilerini sundular. Sempozyumun Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nden Doç. Dr. Abdullah Altuncu oturum başkanlığında yürütülen “Modern Dönemde Yahudilik ve Hristiyan Misyonerliği” temalı üçüncü oturumunda Nihal Akay, Oğuzhan Şener, Semiha Karahan, Khayyam Hasanov ve Nurgazy Kyrgyzbaev bildiri sunumlarını yaptılar. Sempozyumun eşzamanlı olarak Doç. Dr. Ahmet Aras oturum başkanlığında yürütülen “Erken Dönem Hristiyanlığı” temalı dördüncü oturumunda da Hazan Aydın, Ilgın Yağmur Eker, Vildan Koca, Oğuzhan Çatıkkaşoğlu ve Hayriye Özlem Süer bildirilerini sundular. Sempozyumun ilk gününde son olarak Doç. Dr. Şir Muhammed Dualı oturum başkanlığında düzenlenen “Reformdan Modern Çağa Hristiyanlık” temalı oturumunda ise Abdulkadir Parlak, Esra Nur Çiftçi, Huriye Abaydın, Tayyip Sümbül ve Yasemin Kınay bildiri sunumlarını yaptılar.
Farklı üniversitelerden dinler tarihi alanında çalışan lisansüstü öğrencilerin katılımıyla düzenlenen Dinler Tarihi Lisansüstü Sempozyumu, 9 Mayıs Salı günü farklı temalar çerçevesinde panel oturumlarıyla devam edecektir. Programın ilk gün oturumlarının kayıtlarını ASBÜ YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.