Ana içeriğe atla

17 Şubat 2021 tarihinde Üniversitemizde çevrim içi olarak düzenlenen “Bireyden Topluma Küresel Salgın Sempozyumu”nda birey, toplum ve devlet olmak üzere üç ayrı temada, üç farklı oturumda pandemi süreci farklı açılardan değerlendirildi.

Sempozyum açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan salgının dünya düzenini kökten ve sonsuz olarak değiştireceğini belirterek eğitimin de bu süreçte değişim ve dönüşüm yaşayacağına dikkat çekti.

Sempozyumda ‘Küresel Salgının Tarihi ve Toplumsal Konumu Üzerine Saptamalar’ başlıklı açılış bildirisini sunan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Onur Ender Aslan, konuşmasında "günümüzde sosyal bilimcilere düşen toplumun geleceğini düşünmektir" diyerek salgın sürecinde sosyal bilimlerin etkisine vurgu yaptı.

Sempozyumun “Toplum ve Covid-19” başlıklı ilk oturumu Prof. Dr. Ömer Demir moderatörlüğünde Prof. Dr. Aslı Akay’ın “Afet Yönetiminde Salgınlar” başlıklı konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Şebnem Köşer Akçapar’ın yüksek lisans öğrencisi Aysima Çalışan ile hazırladığı ve pandeminin göçmenler üzerindeki etkilerini değerlendirdiği "Neoliberal Düzende Artan Kırılganlıklar: Pandemi Döneminde Mülteci Sağlığı" başlıklı konuşmasının ardından sempozyumun ilk oturumunda Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Güllüoğlu Altun, salgının hukuk alanındaki etkilerine yönelik "Covid-19'un Hukuk Sistemi Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi" başlıklı konuşmasını yaptı. İlk oturumda son olarak, salgın sürecinde destek gruplarının etkisine yönelik incelemesiyle "Vefa Sosyal Destek Grupları: Toplumsal Dayanışma" başlıklı konuşmasıyla Arş. Gör. Dilek Çakır yer aldı.

Sempozyumun Prof. Dr. Ejder Okumuş moderatörlüğünde yürütülen “Birey ve Covid-19” başlıklı ikinci oturumu, Prof. Dr. Hakan Türkçapar'ın pandeminin psikolojik etkilerini değerlendirdiği "Birey ve Pandemi" başlıklı konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Nilay Çabuk Kaya ve Prof. Dr. Kezban Çelik'in gençlerin salgınla baş etme yöntemlerini değerlendirdiği "Gençlik ve Pandemi" konuşmalarının ardından sempozyum, Dr. Burcu Özdemir ve Dr. Betül Yalçın’ın salgın sürecinde kuşaklararası dayanışmanın boyutlarını değerlendirdikleri "Yaşlılar ve Pandemi" başlıklı konuşmalarıyla devam etti. Birey ve Covid-19 başlıklı ikinci oturumda son olarak Üniversitemiz doktora öğrencilerinden Nagihan Taner “Pandeminin Aile ve Çalışan Kadınlar Üzerinde Etkileri: Nitel bir Çalışma” adlı çalışmasını sundu.

Sempozyumun Prof. Dr. Aslı Akay’ın moderatörlüğünde yürütülen “Devlet ve Covid-19 başlıklı son oturumu ise Prof. Dr. Mustafa Çevik’in “Viral Demokrasi: İstisna Halinin İstismarı” başlıklı konuşmasıyla başladı. Sempozyumun son oturumu, Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Burak Tangör’ün küresel salgın ve güvenlik ilişkisini değerlendirdiği "Covid-19 ve Güvenlik Yönetişimi" başlıklı konuşmasıyla devam etti. Son oturumun diğer konuşmalarını ise “Koronavirüs Salgını ve Kamu Personeli” adlı çalışmasıyla Bayburt Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sinan Yazıcı ve “Farklı Kamu Yönetimi Anlayışlarının Covid-19 Salgını ile Mücadele Tecrübeleri” başlıklı çalışmasıyla Arş. Gör. Didem İşçi yaptılar.

Sempozyumda sunulan çalışmaların daha sonra yayın haline getirilerek kamuoyuyla da paylaşılacağı bildirildi.

Programı ASBÜ YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

Tarih
17/02/2021, Çarşamba , 18:25:00
Başlık

Bireyden Topluma Küresel Salgın Sempozyumu

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için sadece zorunlu çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.