ASBÜ İslami İlimler Fakültesi tarafından 3-4 Kasım 2022 tarihlerinde Üniversitemiz Güvercinlik Salonu’nda “Metaverse ve Din Uluslararası Sempozyumu” gerçekleştirildi. İki gün süren ve Türkiye’de metaverse ve din ilişkisini ele alan ilk sempozyum olan Metaverse ve Din Uluslararası Sempozyumu’nun tüm oturumları ASBÜ YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı. Sempozyum, açılış ve değerlendirme oturumuyla birlikte toplamda yedi oturum olarak yürütüldü. Sempozyumda metaverse ve din ilişkisinin felsefi arka planı, hukuki, ekonomik yönleri ve eğitim alanına yansımaları farklı disiplinler çerçevesinde değerlendirildi.
Sempozyumun ilk günü ASBÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da sempozyuma ilettiği mesajda, dünyada ve ülkemizde giderek gelişen, yaygınlaşan, farklı alanlara sirayet eden metaverse'ün dini etkilerinin tartışılacağı sempozyumun önemine dikkat çekti.
Açılış konuşmaları sonrası sempozyumun açılış oturumu ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Kurt’un oturum başkanlığında yürütüldü. Sempozyum açılış oturumunda Cumhurbaşkanlığı, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Uzmanı Salih Eryılmaz “Dünden Bugüne Metaverse”, Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak “Dini Alanlarda Metaverse”, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Ahmet Dağ ise “Metaverse Çağı/Second Life Yaklaşırken Toplumsal ve Etik Meydan Okumalar” başlıklı bildirilerini sundular.
Sempozyumun ASBÜ İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Asım Yapıcı oturum başkanlığında yürütülen ilk oturumunda Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran "Metaverse'ün Hakikat ve Gerçeklik Tasavvurumuz Üzerine Etkileri-Varlık'ın Sanallaşması ve Sonuçları Üzerine Bir Tartışma", Artvin Çoruh Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Baltacı “İkinci Rönesans: Dataizm, Metaverse ve İnsanlığın Psikososyal Dönüşümü”, ASBÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Aykut Alper Yılmaz da “Simülasyon Teorisi ve Teizm: Çoklu Evrenler Bağlamında Bir Değerlendirme” konu başlıklı bildirilerini sundular.
Sempozyumun ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar oturum başkanlığında yürütülen ikinci oturumunda Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi doktora öğrencisi Merve Bahadur “Metaverse ve Alternatif Kutsallık Arayışları: VR Meditasyon Örneği”, ASBÜ İslami İlimler Fakültesi Arş. Gör. Miray Hallak “Metaverse’de Deri Ben-Avatar Ben Karşılaştırması”, Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Yamaç “Metaverse’de Dini ve Toplumsal Tezahürler: Eleştirel Bir Yaklaşım” konu başlıklı bildirilerini aktardılar.
Sempozyumun ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Kent oturum başkanlığında yürütülen üçüncü oturumunda ASBÜ İslami Araştırmalar Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ayten Erol “İslam Hukuku Açısından Metaverse’e Bir Bakış”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Cemil Liv “İslam Ceza Hukuku Açısından Metaverse”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Arş. Gör. Salih Karadeniz “Metaverse’de Türk Ceza Kanunu Kapsamında İşlenebilen Bazı Suçların İslam Ceza Hukukundaki Boyutu” konu başlıklı bildiri sunumlarını yaptılar.
Sempozyumun ASBÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Çolak oturum başkanlığında yürütülen dördüncü oturumunda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Dr. Betül Can “Metaverse Evrenine Üretim Güçleri Açısından Hazır Olmak: Ekonomik Karmaşıklık Endeksi Bağlamında Seçilmiş İslam Ülkeleri Üzerinden Bir Değerlendirme”, Doç. Dr. Muhammet Özdemir “Metaverse ve Posthumanın Muhtemel Riskleri: Ekonomi ve Paranın Ayrışması”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Nurten Zeliha Şahin “Metaverse Arsa Alımlarında Sandbox Lisans Sözleşmesi Üzerinden Mülkiyet Hakkının İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi” konu başlıklı bildiri sunumlarını yaptılar.
Sempozyumun ikinci gününde düzenlenen eğitim temalı beşinci oturumu Prof. Dr. Hüseyin Karaman oturum başkanlığında yürütüldü. Oturumda ASBÜ İslami İlimler Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kaya "Muallimden 'Meta-Teacher'a: Metaverse ve Öğretmenlik Mesleğinin Geleceği", Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi doktora öğrencisi Sıdıka Nur Parlak da "Metaverse, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Neyi Değiştirir/Dönüştürür?" konu başlıklı bildirilerini sundular.
Sempozyumda son olarak Prof. Dr. Hüseyin Karaman oturum başkanlığında yürütülen değerlendirme oturumu gerçekleştirildi. Sempozyum değerlendirme oturumunda Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Prof. Dr. Hayri Kaplan, Prof. Dr. Mustafa Çolak ve Salih Eryılmaz sempozyuma ilişkin değerlendirmelerini aktardılar.
İki gün süren Metaverse ve Din Uluslararası Sempozyumu'nun tüm oturumlarını ASBÜ YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.