Ana içeriğe atla

Akdeniz’de Güvenlik, İstikrar ve İş Birliği Uluslararası Sempozyumu, 13-14 Ekim 2022 tarihlerinde TİKA ve ORSAM ortaklığında ve ASBÜ Kuzey Kıbrıs yerleşkesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sempozyum, iki gün süresince açılış oturumu sonrasında altı farklı oturum şeklinde yürütüldü. Sempozyumun tüm oturumları ORSAM YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı. Sempozyumda Doğu Akdeniz, Türkiye’nin jeopolitiği, KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki rolü konuları ele alındı.

Sempozyumun açılış oturumunda, Sempozyum Tertip Komitesi Başkanı ve ASBÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa, ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşma yaptıSempozyum açılış oturumuna T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da çevrim içi konuşmasıyla katıldı.

Açılış oturumu sonrasında sempozyumun ilk oturumu, ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın oturum başkanlığında yürütüldü. Sempozyumun ilk oturumunda Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Akif Kireçci “Doğu Akdeniz ve Türkiye Jeopolitiği”, İstanbul Topkapı Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cihat Yaycı da “KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki Rolü ve Etkisinin Arttırılmasına Yönelik Yeni Stratejik ve Jeopolitik Yaklaşımlar” konu başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Sempozyumun ASBÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Yeşiltaş oturum başkanlığında yürütülen ikinci oturumunda İbn Haldun Üniversitesi’nden Prof. Dr. Burhan Köroğlu “Akdeniz’de Çatışma ve Güç Mücadelesi’ne Alternatif Olarak Kültürel ve Medeniyetsel Etkileşimin Üç Örneği”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ramazan Erdağ “Türkiye'nin Doğu Akdeniz Politikasının Temelleri ve Akdeniz'de Güvenlik ve İş birliğine Katkısı”, Cezayir National School of Marine Sciences and Coastal Management’tan Prof. Dr. Grimes Samir de “Çevresel Güvenlik: Akdeniz İş birliği ve Güvenliğinde Yeni Bir Alan” adlı konuşmalarını yaptılar.

Sempozyumun Yakın Doğu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Tezer’in oturum başkanlığında yürütülen üçüncü oturumunda, Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Joseph Bahout “Akdeniz’de Çıkar Çatışması ve İş birliği: Güvenlik Mimarisi Mümkün mü?”, Girne Amerikan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Akkaya “Siber Güvenlik ve Gelişmekte Olan Ülkeler”, Irak Anbar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jamal Hashim Ahmed Aldhuwaıb “Türkiye’nin Libya’daki Varlığının Gerekçeleri” başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Sempozyumun ASBÜ Kuzey Kıbrıs yerleşkesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli’nin oturum başkanlığında yürütülen dördüncü oturumunda Mısır Carthge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdessatar Rejeb “Ekonomik ve Sosyal Politikalar: Mısır'ın Siyasi Sisteminin İstikrarı ve Sürdürülebilirliği Hipotezi”, ORSAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Numan Telci “Güç Gösterisi ya da Savaşa Hazırlık: Doğu Akdeniz Çekişmesinde Askeri Tatbikatları Anlamlandırmak”, ASBÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Yeşiltaş da “Doğu Akdeniz’de Yeni Bölgesel Güvenlik Mimarisi: Türkiye’nin Değişen Öncelikleri ve Dış Politikası” konu başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Sempozyumun ikinci gününde KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal’ın oturum başkanlığında yürütülen beşinci oturumunda, Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman “Orta Doğu’daki Normalleşme Sürecinin Doğu Akdeniz Bölgesi Üzerindeki Etkileri”, Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü öğretim elemanı Dr. Muhammed Soliman Al-Zawawy “Doğu Akdeniz: Güvenlik Sorunları ve İş birliği İmkanları”, Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan da “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Mutasavver Münhasır Ekonomik Bölgesi: Sorunlar ve Çözümler” konu başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Sempozyumun İbn Haldun Üniversitesi Felsefe Bölüm başkanı Prof. Dr. Burhan Köroğlu oturum başkanlığında yürütülen altıncı ve son oturumunda ise TÜRK DEGS Genel Sekreteri, Topkapı Üniversitesi Arş. Gör. Selen Akan “Deniz Güvenliği ve Bölgesel Sahiplik İlkesi Perspektifinden Doğu Akdeniz”, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michelangelo Guida ise “İtalya-Kıbrıs İlişkileri: Tarihsel Bir Bakış Açısı” adlı konuşmalarını yaptılar.

İki gün süresince altı oturumla yürütülen sempozyum, ASBÜ Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman moderatörlüğünde Prof. Dr. Ahmet Uysal, Prof. Dr. Çağrı Erhan ve Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın katılımıyla düzenlenen değerlendirme oturumu ardından ASBÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü ve Sempozyum Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Enver Arpa’nın kapanış konuşmaları ile sona erdi.

Sempozyumun tüm oturumlarını ORSAM YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

 

 

 

Tarih
14/10/2022, Cuma , 14:00:00
Başlık

Akdeniz’de Güvenlik, İstikrar ve İş Birliği Uluslararası Sempozyumu Tamamlandı

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için sadece zorunlu çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.