Ana içeriğe atla

 

"21. Uluslararası Beytülmakdis Akademik Sempozyumu: Mescid-i Aksa'nın Geleceği" 17-18 Aralık 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Türkiye ve Malezya'dan üniversiteler ve uluslararası kuruluşların iş birliğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Beytülmakdis Akademik Sempozyumu iki gün boyunca Mescid-i Aksa’nın tarihi ve kimliğinden yola çıkarak geleceğinin irdelendiği ve konuların ilmi/akademik boyutlarıyla ele alındığı 8 ayrı oturumla gerçekleştirildi. Dini bir merkez olmanın yanında stratejik bir öneme de sahip olan ve sadece İslam dünyası açısından değil küresel açıdan da bir “gelecek” sorununun merkezinde yer Mescid-i Aksa hakkında farklı konu başlıkları altında ayrıntılı incelemelerin yapıldığı sempozyum ASBÜ Youtube kanalından İngilizce, Mardin Artuklu Üniversitesi YouTube kanalından Türkçe ve Beytülmakdis Çalışmaları Vakfı Youtube kanalından Arapça olarak canlı yayınlandı.

Açılış programı Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  İbrahim Özcoşar, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Beytülmakdis Çalışmaları Kurucu Teorisyeni ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi   Prof. Dr. Abd al-Fattah El-Awaisi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin konuşmalarıyla tamamlandı.

Açış konuşmalarını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ASBÜ olarak sempozyumun bir parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kudüs ve Beytülmakdis ile ilgili bir dizi çalışma başlattıklarını, bu çalışmaları sürdürmeye, teşvik etmeye, aktif ve kalıcı adımlar atmaya gayret ettiklerini belirtip Mescid-i Aksa'nın geleceği ile ilgili somut adımlar atılmasının zorunlu olduğuna vurgu yaptı.

“Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın geleceği sadece Filistin’in değil tüm insanlığın geleceğidir” diyen Rektör Arıcan bölgedeki zulmün durdurulmasının gerektiğinden bahsetti. Ayrıca Kudüs’ü akademik olarak ele almanın, çalışmalar ortaya koymanın da öneminden bahseden Rektör Arıcan “Bu bir gereklilik değil sorumluluktur” dedi. Mukaddes diyarın kurtulması ve vahşi işgalin bitmesi için daha sistematik daha ilmi daha bütüncül çalışmaların yapılması gerekliliğinden bahseden Rektör Arıcan “Bu vesile ile hem dünyanın geleceğini hem insanlığın geleceğini daha ahlaki ve merhametli tanzim ederken Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın geleceğini şekillendirmeliyiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış programı sonrası Dr. Ayşe Çekiç başkanlığında birinci oturum, Prof. Dr. Ahmed Nevfal başkanlığında ikinci oturum, Dr. Muhammad Kamel Karabelli başkanlığında üçüncü oturum, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Kurt’un oturum başkanlığında ilk günün son ve dördüncü oturumu gerçekleştirildi.

Sempozyum ikinci gününde Prof. Dr. Mohammad Khazer al-Majali başkanlığında beşinci oturum, Dr. Maher Abu-Munshar başkanlığında altıncı oturum, Doç. Dr. Ziya Polat başkanlığında yedinci oturum yapıldı. Sempozyum, Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abd al-Fattah EL-Awaisi başkanlığında düzenlenen sempozyum kapanış oturumu ardından sona erdi. Oturumları ASBÜ Youtube kanalından İngilizce, Mardin Artuklu Üniversitesi YouTube kanalından Türkçe ve Beytülmakdis Çalışmaları Vakfı Youtube kanalından Arapça olarak izleyebilirsiniz.

Tarih
17/12/2021, Cuma , 09:30:00
Başlık

"21. Uluslararası Beytülmakdis Akademik Sempozyumu: Mescid-İ Aksa'nın Geleceği" Gerçekleştirildi.

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için sadece zorunlu çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.