تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

 

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi öncülüğünde Türk Devletlerinin Bağımsızlığının 30. yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. yılı ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin 25. yılı dolayısıyla 21-22 Aralık 2021 tarihinde Bişkek’te online olarak “Türk Devletlerinde Toplumsal Dönüşümleri” ana temasıyla “Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni” ilk günü gerçekleştirildi.

Bilim Şöleninde, Türk Devletlerinde bağımsızlık öncesi ve sonrası ekonomi, siyaset, eğitim ve kültür gibi alanlarda meydana gelen değişimler ortaya konarak ülkelerin gelecekte ve küresel dünyada nasıl bir politika izleyecekleri tartışılıp 21. yüzyıla daha örgütlü bir halde girmiş ve daha fazla birlikte hareket etmeye ve iletişim içerinde olmaya başlayan Türk Devletlerinin, bölgede ve küresel ölçekte önemli sonuçlar doğuracak süreçleri bilimsel olarak incelenip değerlendiriliyor.

Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni açış konuşmaları ardından ilk ve özel oturumu olan “Türkiye Büyük Millet Meclisi ve İstiklal Marşı” oturumu ile başladı. Prof. Dr. Said Okumuş oturum başkanlığında yapılan oturum Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref başkanı D. Mehmet DOĞAN “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” konu başlıklı konuşması ile başladı. Ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan “İstiklal Marşında Medeniyet ve Hürriyet Bilinci” başlıklı bildirisini sundu. Konuşmalarında Mehmet Akif Ersoy'un medeniyet kavramını ele alış şeklinden bahseden Rektör Arıcan, Mehmet Akif Ersoy’un Medeniyeti insanların ve devletlerin medeni olması olarak iki başlıkta ele aldığını belirtip Batı ve Doğu medeniyetleri arasındaki farklardan bahsetti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sonrası Prof. Dr. Cevat Özyurt "Millet Şairi Mehmet Akif Ersoy'da İrfan, Erdem ve Eylem" başlıklı bildirisini sundu. Konuşmalarında millet şairi kavramı üzerinde duran Prof. Dr. Özyurt millet şairi kavramını açıklayıp en önemli özelliği "Milletin dilini konuşup milletin din ve inançları ile çelişmemek onun sözcüsü olabilmektir" dedi.

Oturum konuşmacılarından Prof. Dr. Burul Sagınbayeva “Türk Devletlerinin Milli Marşlarının Karşılaştırmalı Analizi" konu başlıklı bildirisinde Türk Devletlerinin Milli Marşlarının vatanseverlik, özgürlük, dostluk ve uyum, insanlara ve halka hitap, ulusal semboller, tarih ve barış ana kavramlarını barındırdığından bahsetti.

Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni’nin ilk oturumu olan “Türkiye Büyük Millet Meclisi ve İstiklal Marşı Oturumu” son konuşmacısı TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala "Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı'nın Retorik Değeri" başlıklı bildirisinde "Milli Mücadelenin maddi ve manevi cepheleri vardır. Mehmet Akif Ersoy topyekün mücadele gösterdiğimiz Milli Mücadele safhasındaki milli ve manevi cephenin önderidir" dedi.

Prof. Dr. Osmonakun İbraimov oturum başkanlığında “Kırgızistan Oturumu” ve Prof. Dr. Mehmet Karakaş oturum başkanlığında “Türkiye Oturumu” gerçekleştirildi. Oturumların ardından bildirilerini sunan panelist ve oturum başkanlarına sundukları katkılardan dolayı katılım ve teşekkür belgesi takdimi sonrası “Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni” ilk günü sona erdi.

Hibrit şekilde gerçekleştirilen Şölen, açılış oturumu dışında yapılan tüm birinci gün oturumları Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mediamanas YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı. Bilim şöleni kayıtlarını izlemek için Mediamanas YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni yarın yapılacak olan ikinci gününde Prof. Dr. Anvarbek Mokeyev oturum başkanlığında “Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Oturumu”, Prof. Dr. Recai Doğan oturum başkanlığında “Kazakistan Oturumu”, Prof. Dr. Juliboy Eltazarov oturum başkanlığında “Özbekistan Oturumu”, Prof. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu oturum başkanlığında “Azerbaycan Oturumu” ve Prof. Dr. Haluk Alkan oturum başkanlığında “Türkmenistan Oturumu”nun yapılması sonrası nihayetlenecektir.

Tarih
21/12/2021, الثلاثاء , 11:00:00
Başlık

“Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni” İlk Gün Oturumları Tamamlandı

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için sadece zorunlu çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.